Quantcast
Channel: Supernytt
Viewing all 4858 articles
Browse latest View live

Biter av månen til salgs

$
0
0
Auksjonsfirmaet Sotheby's i New York skal selge biter av månen astronauter har hatt med seg hjem. (FOTO: BRENDAN MCDERMID / REUTERS)

Biter av månen til salgs

Souvenirer fra den første månelandingen i 1969 er nå til salgs.

Astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin var de første menneskene som landet på månen.

Med seg i Apollo 11 hadde astronautene små tøyposer som de brukte til å samle månestøv og små månesteiner i. En av disse posene, merket med "Lunar Sample Return", er nå til salgs.

Men du må ha veldig mye penger til overs for å kjøpe den. Posen blir sannsynligvis solgt for nesten 30 millioner kroner.

Posen, og mange andre romfartseffekter fra både USA og det gamle landet Sovjetunionen blir solgt på auksjon av det amerikanske firmaet Sotheby's. Auksjonene startet 20. juli, som er datoen for den første månelandingen for 48 år siden. 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?


Seks år siden 22. juli-terroren

$
0
0
Krans fra regjeringen ble lagt ned under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i 2015. I bakgrunnen ser du 22.juli-senteret. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Seks år siden 22. juli-terroren

I dag er det seks år siden terrorangrepene mot Regjeringskvartelet i Oslo og Arbeiderpartiet sin ungdomsleir på Utøya hvor 77 mennesker døde. I dag holdes det minnemarkering.

Minnemarkeringen holdes ved 22.-julisenteret i Regjeringskvartalet i Oslo. Statsminister Erna Solberg og AUF-leder Mani Hussaini skal holde taler. Det blir opplesing av navnene på de døde, og ett minutts stillhet for å vise sin støtte.

Selv om angrepene fortsatt føles nært for voksne, er det mange barn som ikke husker så godt fordi de var så unge i 2011.

- Ved å ha minnemarkeringer viser vi at vi står sammen mot fordommer, ekstremisme og hat, sier Anne Lene Andersen fra 22.juli-senteret.

- Minnemarkering er en fin måte å fortelle historiene videre på, sånn at vi ikke glemmer, og kan lære av det som har skjedd. Da kan vi kanskje hindre at det skjer igjen, sier Anne Lene.

Det er også mange familier og venner av de det skjedde noe med som fortsatt lever med sorg, savn og minner. Mange synes det er fint å møtes  på datoen det skjedde for å støtte og trøste hverandre.

Terroristen sitter i fengsel

På ettermiddagen fredag 22. juli 2011 gikk en bombe av utenfor Regjeringskvartalet i Oslo. Bomben var plassert der med vilje av terroristen. Åtte personer mistet livet, og mange ble skadet. Bare noen timer senere fikk politiet meldinger om skyting fra  sommerleiren til Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF.

Terroristen lot som at han var politi, og sa at han var på Utøya for å passe på dem som var der. Isteden skjøt han mot deltakerne på sommerleiren og 69 personer mistet livet.

Gjerningsmannen bak terroren sitter i dag i fengsel.

Du kan se minnemarkeringen på TV på NRK 1 fra kl. 9.50 i dag.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

«Despacito» mest streamet noensinne

$
0
0
«Despacito» ligger høyest på lista over verdens mest streamede låter. FOTO: SERGI ALEXANDER / AFP

«Despacito» mest streamet noensinne

Den spanskspråklige låta "Despacito" er hittil streamet 4,6 milliarder ganger på forskjellige plattformer.

Du har helt sikkert hørt "Despacito" av Luis Fionsi og Daddy Yankee i butikker eller på radio i sommer. Låta kom ut i januar, og ble raskt en av de mest populære på hitlistene i Latin-Amerika.

Da Justin Bieber la til et engelsk vers i en ny versjon kalt "Despacito Remix" fikk låta sitt internasjonale gjennombrudd. Nå har den altså slått den gamle streame-rekorden som Bieber hadde selv med låta "Sorry" fra 2015.

Nå har låten toppet listene i 45 forskjellige land,  og er den første latinamerikanske låten som har fått så stor oppmerksomhet.

– Det som skjedde med denne sangen er uvirkelig, jeg ville bare få folk til å danse, sier Luis Fonsi.

Han synes det er bra at streaming gjør at mennesker i alle verdens deler får høre musikken hans.

– Det er virkelig en ære at «Despacito» nå er den mest streamede sangen i historien.


Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Hva gjør du hvis noen holder på å drukne?

$
0
0

Hva gjør du hvis noen holder på å drukne?

– Det viktigste er at du tenker på din egen sikkerhet. Hvis du havner i en situasjon hvor noen holder på å drukne, må du passe på så du ikke selv drukner, sier livredder Emilie Unneland Ingebrigtsen.

– Det skjer at noen drar med andre under vann fordi de får panikk.

Men hva skal man egentlig gjøre om man er vitne til en situasjon hvor noen er i ferd med å drukne?

Det første man skal gjøre er å kaste ut en livbøye til den som er i vannet. Hvis du ikke klarer å kaste den langt nok, eller personen ikke klarer å  få tak i den kan du svømme ut med den.

Hvis du bestemmer deg for å svømme ut er det viktig at du svømme med livbøyen for den kan holde dere begge flytende. Det er også viktig at noen andre står på land og holder i linen til bøyen.

Denne saken ble først skrevet av Sara Vilde Solås for NRK.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Dette har Trump fått til på sitt første halvår

$
0
0
Trump holder opp en amerikansk tang på et "Made in America"-møte som handlet om alt som produseres i USA. (Foto: NTB scanpix)

Dette har Trump fått til på sitt første halvår

Donald Trump har vært USAs president i et halvt år. Under valgkampen snakket han mye om muren han skulle bygge mot Mexico, hvis han vant valget. Men hva har han egentlig fått gjort?
  1. Kuttet ut en handelsavtale. Avtalen mellom USA og landene i Stillehavet kalles TPP. Han sa først at han ville lage en ny avtale, men ombestemte seg, og brøt i stedet den gamle.
  2. Kuttet ut en klimaavtale. Parisavtalen er en avtale mellom nesten alle land i verden om å begrense klimaendringene. Før Trump bestemte at USA ikke skal være med mer var det bare Syria og Nicaragua som ikke hadde skrevet under.
  3. Opprettet et innreiseforbud. Det betyr at de neste tre månedene får ingen fra Libya, Syria, Iran, Somalia, Jemen eller Sudan komme inn i USA.
  4. Utnevnt ny Neil Gorsuch til høyesterettsdommer. Høyesterett er den øverste domstolen i USA. Dommerne som får jobb der fortsetter å ha den hele livet. Donald Trump foreslo Neil Gorsuch til jobben, og det regnes som en politisk seier at han ble godkjent av folk fra både Trumps eget parti og demokratene.
  5. Lavere arbeidsledighet. Arbeidsledigheten i USA var i juni på 4,4 prosent. Det er det laveste siden 2007. Arbeidsledigheten har sunket jevnt de siste årene, så Trump får ikke all æren for at det er flere jobber nå. Men man tror at folk er mer optimistiske etter at Trump ble valgt, og at det skaper flere jobber.
  6. Mindre ulovlig innvandring? I januar ble 42.473 mennesker stoppet på grenseoverganger fra Mexico uten gyldige papirer. I juni var tallet 21.659. Det sier egentlig bare noe om hvor mange som har blitt stoppet når de har prøvd å komme seg inn i USA, så man vet ikke helt sikkert om det er færre som prøver.

Trump har ikke startet å bygge noen mur mot Mexico, han har heller ikke klart å ta bort Obama-care og få på plass et nytt helsesystem, men han sier han fortsatt jobber med begge deler.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Flere på Norgesferie

$
0
0
FOTO: @SVENN_PETTER_KJ/INSTAGRAM

Flere på Norgesferie

Folk fra Norge drar mer på ferie i sitt eget land enn før. Mange flere velger å reise i Norge framfor å dra på tur til utlandet.

- Vi ser at folk vil oppleve mer av sitt eget land. Det er bra for økonomien til norske overnattingssteder og restauranter, sier Kristian Jørgensen i Fjord Norge.

– Reis mindre og opplev mer! Det handler om å bruke sin egen bakgård, sier  Ørjan Kongsvik Aall frå miljøorganisasjonen Protect Our Winters (POW).

Guro Asdøl Midtmagli er enig i at man ikke trenger å reise langt for nye opplevelser.

– Ta med en piknikk-kurv og pledd og lag lunsj ute. Samle flere familier og gjøre det til en "happening", er hennes sommertips.

Ragnhild Stamer Ekerholt synes også Norge er et bra ferieland.

– Norge er kult fordi det er så mye forskjellig. Jeg er veldig glad i marka hjemme i Asker. Så kommer jeg til Vestlandet der det er mer variert med fjord og fjell, og i nord er det kanskje enda villere. Det er uendelige muligheter, sier hun.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Nordmenn mindre redde for klimaendringer

$
0
0
Isbreen Waggonwaybreen i Magdalenefjorden på Svalbard. Norge er landet hvor nest flest innbyggere tror at årsakene til klimaendringene er helt eller hovedsakelig naturlige.
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB SCANPIX

Nordmenn mindre redde for klimaendringer

En ny undersøkelse viser at folk som bor i Norge er mindre redde for klimaendringer enn andre europeere.

Folk fra ti europeiske land var med på undersøkelsen. Den viser at nesten hver femte innbygger fra de landene som svarte mener at klimaendringer er det mest alvorlige problemet verden står overfor.

Italienere er mest bekymret. Kvinner og eldre mennesker uroer seg mer enn menn og yngre. Også folk som bor langs kysten, er mer engstelige.

Et avspørsmålene i undersøkelsen er om man tror klimendringene er menneskeskapte eller naturlige. Det er bare i Estland flere folk enn i Norge svarer at de tror endringene er naturlige.

Uansett hva årsakene er, får klimaengringene konsekvenser for jorda vår. Issmelting, flom, at havene stiger og mer ekstremvær er noen av dem.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Fiasko for Norge – ute av EM uten å score

$
0
0
SINT: Caroline Graham Hansen og Maria Thorisdottir (delvis skjult) fortviler etter straffebommen, men Ada Hegerberg er tydelig irritert. Det gikk ikke veien for Norge i EM.
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX

Fiasko for Norge – ute av EM uten å score

Norge måtte i går kveld slå Danmark med tre mål for å gå videre i EM, men allerede etter fem minutter var håpet knust.

Knappe fem minutter var spilt da Norges kvartfinalehåp ble enda mindre. Katrine Veje scoret for Danmark, og det var kampens eneste mål.

– Dette er knalltøft.  Vi har ikke vært gode nok. Å stå med null mål og null poeng er realiteten. Og den er brutal, sier Ada Hegerberg.

Norge slet med å komme til de store mulighetene, men minuttet før pause fikk Norge straffespark. Ada Hegerberg gikk i bakken, og Caroline Graham Hansen gikk fram. Hun satte straffen til venstre, og keeper reddet.

– Det er skuffende og trist. Vi er lei oss. En skikkelig nedtur for alle sammen. Vi vil så mye, men har ikke lyktes, sier Guro Reiten.

FOTBALL-EM KVINNER

 

Nederland 3 3 0 0 4 - 1 9
Danmark 3 2 0 1 2 - 1 6
Belgia 3 1 0 2 3 - 3 3
Norge 3 0 0 3 0 - 4 0

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?


Justin Bieber avlyser resten av verdensturné

$
0
0

Bildet er fra da Justin Bieber holdt konsert i Frankrike. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP)

Justin Bieber avlyser resten av verdensturné

Justin Bieber avlyser resten av «Purpose World»-turneen som følge av «uforutsette omstendigheter». Nå har popstjernen fortalt TMZ hva han ønsker å gjøre i fritiden.

Nyheten ble bekreftet på Justin Biebers hjemmeside og Facebook-profil i går.

– På grunn av uforutsette omstendigheter kommer Justin Bieber til å avlyse resten av sin Purpose World Tour. Justin elsker fansen sin, og hater og skuffe dem, står det på popstjernen Facebook-profil.

Hva "uforutsette omstendigheter" er, forklares ikke. men det betyr at noe han ikke visste om har skjedd.

Bieber har gjennomført over 150 konserter siden turnestart i 2015, med et gjennomsnitt på 40.000 billettsalg til hver konsert.

Ønsker å slappe av

I en videosnutt publisert av TMZ sier artisten at han vil bruke tiden fremover på å slappe av og kjøre motorsykkel.

– Alt er fint, jeg har vært på turne i to år. Jeg gleder meg til å slappe av og kjøre motorsykkel.

– Har du noe å si til fansen?

– Jeg elsker dere, og syns dere er fantastiske. Beklager for at jeg skuffet dere, det var ikke meningen, sier han videre.

Konsertavlysningen innebærer at 14 konserter, som skulle ha vært i Asia og Nord-Amerika over de neste tre månedene, avlyses.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Atosa Borghan.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Sjefete svane kan få leve

$
0
0

Sjefete svane kan få leve

Svanen fra Os i Hordaland som kalles "Havnesjefen" kan nå bli flyttet til et annet sted i landet.

"Havnesjefen" har fått kallenavnet sitt fordi han har markert hamna i Os sentrum som sitt territorium, det betyr at den har et område som den mener er bare sitt. Svaner som forsvarer territoriet sitt kan være ganske aggressive.

Noen folk i Os mener akkurat denne svanen ikke bare forsvarer seg, men også angriper uten at den er truet. Den har flere ganger angrepet mennesker. 

Ole Christian Akerø Brekke så at svanen gikk til angrep mot noen barnehagebarn som lekte i fjæra.

– Svanen gikk i høy fart rett mot barna. Det så ut som et målrettet angrep, forteller Ole Christian.

Svanen kakket en jente i hodet, slo henne med vingene, og til slutt tok den tak i redningsvesten og dro jente under vann.

Etter dette angrepet ble det bestemt at svanen skulle avlives. Men nå har Os kommune, Svanehjelpen og Norsk ornitologisk forening hatt et møte og bestemt seg for å prøve å flytte svanen til et annet sted i Norge. 

- Det skal bli godt å bli kvitt den, sier ordføreren i Os, Marie Bruarøy.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Vilde og Anna på Malakoff-festivalen med nye sanger

$
0
0
Anna og Vilde var populære blant fansen etter konserten. Her sammen med Alfred Bjørlo, ordfører i Eid. (FOTO: ERLEND BLAALID OLDEIDE / NRK)

Vilde og Anna på Malakoff-festivalen med nye sanger

I fjor jobba Vilde og Anna frivillige på Malakoff Rockfestival i Nordfjordeid. Men etter MGPjr.-seieren i fjor høst var det i år deres tur til å stå på scenen.

Publikum hoppat, jubla og sang med på de nye sangene jentene har laget siden sist.

– Det var helt fantastisk! Været var knallfint, alle sang og var glade. Det gjorde oss også glade, sa Vilde Hjelle rett etter at konserten er ferdig.

Jentene har vært på festivalen mange ganger før, men da har de gjort helt andre ting. I fjor solgte Vilde kaffe og boller, mens Anna vaska bord og pynta telt.

Jentene synes det var gøy å få spille den nye musikken sin.

– Det var kjempekult. Jeg tenkte oi, publikum kan tekstane våre, sier Anna Naustdal.

De har nok av musikkplaner fremover også. Blant annet skrive flere sanger, og spille dem inn.

- Vi skal også ha fleire konsertar i sommar, seier Anna.

– Vi gleder oss veldig mykje til vi skal til Mo i Rana på Verketfestivalen. Der har vi ikkje vore før, seier Vilde.

– Det er sikkert kaldt der, seier Anna.

– Vi får håpe det ikkje er det, svarar Vilde

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Ville du gått hit i badetøy og slippers?

$
0
0
Er du ikke godt kledd når du skal gå til Gaustatoppen, blir du stoppet av turistguidene og parkeringsvertene. FOTO: BO LILLEDAL ANDERSEN / NRK

Ville du gått hit i badetøy og slippers?

Gaustatopen er Telemarks høyeste fjell 1883 m.o.h.. Ca. 100.000 mennesker besøker toppen i løpet av en sesong. Noen er altfor dårlig kledd til å gå fjelltur.

Hvis været er fint starter de første å gå allerede ved åttetiden om morgenen. Turen opp er ca. fem kilometer og tar minst to timer.

– Det er en god blanding av utenlandske turister som kommer til Norge, og nordmenn som velger å ferie i eget land, sier prosjektleder for "Innfallsport Gaustatoppen", Håvard Lurås.

Parkeringsvaktene jobber både som parkeringsverter, og med å advare folk som kommer i tynne sommerklær og dårlige sko.

– Noen kommer i badeshorts, bikini og slippers, andre vil gå opp steinura i flate sommersko. Da spør vi om de ikke har med seg bedre klær til fjells. Vi forteller at fotturen opp tar minst to timer og at de beveger seg fra 1170 meter over havet til 1883 meters høyde, sier parkeringsvert og turistguide Rebecca Sandeengen.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Reddet hest fra dypt hull

$
0
0

Reddet hest fra dypt hull

Brannvesenet på Sotra utenfor Bergen fikk et oppdrag litt utenom det vanlige da en hest falt ned i et hull i bakken.

Det var en hesteeier som har hester i beiteområdet som denne uken kontaktet brannvesenet.

En av hestene som vanligvis beiter på beitet hadde forsvunnet, og ble funnet i et dypt hull i skogen et stykke unna.

– Da vi kom frem lå hesten nede i gropen og var under bakkenivå, dypt inne i skogkrattet. Vi måtte stoppe opp og tenke litt på hvordan vi skulle få den opp, sier utrykningsleder Bjarte Søvik ved Sotra brannvern.

Personen som kontaktet brannvesenet hadde også kontaktet veterinær.

– Vi ventet til veterinæren kom frem for å få hjelp til å roe ned hesten. Den begynte å bli urolig da det begynte å samle seg en del folk rundt hullet. Den hadde det nok ikke godt, sier Søvik.

Heist opp med traktor

En av tilskuerne hadde en traktor i nærheten. Det ble redningen for hesten.

– Brannvesenet var nede i gropen for å binde fast hestens føtter med løststropper. Veterinæren var der for å passe på at hesten hadde det bra, men det er en farlig operasjon å være så tett på beina til en ukomfortabel hest, sier Søvik.

Kort tid etter fikk traktoren heist hesten opp av hullet i bakken, der veterinæren tok over for å sjekke helsetilstanden.

– Hesten fikk vann og kviknet raskt til. Den kom seg på beina, og så ut til å klare seg fint. Men den skal sjekkes videre hos veterinær senere, sier han.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Ingvild Fjelltveit.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Kastes ut av USA etter 43 år

$
0
0
LYKKELIGERE DAGER: Sam og Nahrain Hamama på ferie for noen år siden med sine fire barn.
FOTO: PRIVAT VIA ACLU

Kastes ut av USA etter 43 år

Sam Hamama (54) kom til USA som 11-åring, og ble sjef i en butikkjede. Nå sitter den kristne familiefaren i oransje fangedrakt og venter på å bli sendt til Irak.

I byen West Bloomfield utenfor Detroit i  USA sitter kona Nahrain og deres fire barn lamslått.

– Mannen min har ikke gjort noe galt på 30 år, fortalte kona gråtende.

Forfulgte minoriteter

Sam Hamama er bare én av en gruppe på 1400 irakere som i fjor fikk varsel om at de skulle utvises.

Gruppen består av kristne, jesidier, kurdere og sunnimuslimer – grupper som er etniske og religiøse minoriteter i Irak.

De mener selv at de vil utsettes for livsfare ved å bli returnert til et krigsherjet Irak der religiøse og etniske motsetninger er store.

Han vil få problemer fra dag én, frykter kona. Ikke kan han språket og familien har ingen kjente igjen i gamlelandet.

Antall kristne i Irak har sunket fra rundt 1,4 millioner i 1987 til anslagsvis 250.000 i fjor, ifølge The New York Times.

Kriminelt rulleblad

Mange av de 1400 irakerne som nå trues med å bli sendt til Irak, har bodd lovlig i USA i 30–40 år.

Hamama er én av 199 utvisningstruede som ble fengslet i juni for å bli sendt ut av USA. Flere av dem er dømt for alvorlige lovbrudd, men i mange tilfeller ligger lovbruddene flere tiår tilbake i tid. Dette er tilfellet for Sam Hamama.

Sam Hamama fikk første varsel om utvisning i 1992. Årsaken var at han fire år tidligere hadde truet med bilist med et uladd håndvåpen under en trafikkrangel.

Han sonet en toårig fengselsstraff og varselet om å bli sendt til Irak ble deretter trukket.

Nå kan saken havne i det amerikanske rettssystemet.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Signe Karin Hotvedt.

Kristen familie

Hamama-familien tilhører en retning innen den katolske kirken som kalles kaldeiske kristne, etter Kaldea i det gamle Mesopotamia hvor Abrahams hjemby Ur lå.

En stor andel av verdens kaldeiske kristne bor i Detroit-området, rundt 30.000. Stadig færre er igjen i Irak.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Brudebilde fra Trolltunga

$
0
0
Det var landskapet bak som fikk hobbyfotografen til å løpe etter kameraet i teltet.
FOTO: ROGER KRISTIANSEN / PRIVAT

Brudebilde fra Trolltunga

Ekteparet Mateusz og Emilka Parfien fra Polen elsker bildet som hobbyfotograf Roger Kristiansen har tatt av dem.

Hobbyfotografen fra Porsgrunn fikk gode nyheter fra lokalavisen.

– Avisen Varden har funnet ut hvem det er. Selv fant jeg det ikke ut, sier Roger Kristiansen fornøyd.

Etter at han tilfeldigvis knipset brudeparet, har han håpet å få kontakt med dem , for å gå gitt dem bildet.

Da Varden tok kontakt med dem, var paret begeistret over bildet.

– Dette er jo faktisk mye bedre enn bildene vi fikk av fotografen vår, ler Mateusz.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Anne Cathrine Syversen.

Trolltunga

Trolltunga er et kjent turistmål. Det er et fjellutspring på 1.100 meter over havet, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet i Tyssedal kommune i Hordaland.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?


Høytidsdagen mange ikke vet noe om

$
0
0
Dette bildet viser Olav den Helliges død. Bildet er av altertavlen i Nidarosdomen.

Høytidsdagen mange ikke vet noe om

I dag (29. juli) er det olsok, men mange vet ikke hva olsok egentlig handler om.

– Det er viktig for oss moderne mennesker å kjenne til historien, mener en prest vi har snakket med.

Olsok, eller Olavsdagen, feires 29. juli. Dagen er markering av at Olav Haraldsson døde i slaget på Stiklestad og ble en helgen – Olav den hellige.

Dagen blir markert flere steder i Norge, men aller størst er dagen i Sarpsborg og Trondheim. I Trondheim arrangeres festivalen Olavsfestdagene.

Men mange nordmenn vet ikke at olsok handler om Olav den hellige. Og det er ikke så rart, mener prest i Sarpsborg, Kari Mangrud Alvsvåg.

– Det var en stund da olsok var ute som høytidsdag. Men nå har den kommet inn igjen, forteller hun.

Innførte kristendommen i Norge

Olav Haraldsson er kjent som mannen som innførte kristendommen i Norge. Han ble erklært hellig av kirken ett år etter sin død på Stiklestad.

Siden den gang har det blitt bygd flere kirker i hans navn, først og fremst i Norden, men også i for eksempel London.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Jon-Fredrik Klausen.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Derfor bommar Yr på skyene

$
0
0
– Synes dere dette ser ut som skyfritt og sol, spør ein lesar på Facebook, og sender dette bildet. Yr-meteorologar forklarar kvifor det vert feilmeldingar om skydekket.
FOTO: SKJERMBILDE YR FACEBOOK

Derfor bommar Yr på skyene

Ikkje nøgd med meldingane på Yr? Har du fått overskya eller regn når det er meldt sol? Lurer du på kvifor? Les dette!

Symbola på Yr viser sol, men himmelen er overskya, fortel Yr-lesarar på Facebook. Dei er lei av feil vêrmeldingar og dei undrast kvifor det skjer:

«Lurer litt på hva dere driver med? I dag melder dere fortsatt strålende solskinn her jeg oppholder meg – Bømlo – men vi har ikke sett sola enda. Bare skyer!».

Ein annan person er også oppgitt over feilmeldingar, og sender ved bilde av situasjonen.

«Synes dere dette ser ut som skyfritt og sol? spør han, og skriv vidare:

«Jeg vil ha en beklagelse og gratis is i 1 år! Jeg ble lovet sol i flere dager, også på morgenen.»

Jørn Kristiansen som har øvste ansvaret for Yr og statsmeteorolog Bjart Kristiansen forklarar problema knytt til feilmeldingar om skydekket.

1. Utfordrande

Vêrsymbola på Yr er utarbeidd av ei datamaskin, og vert oppdatert fire gongar i døgnet.

– Før vêrsymbola vert lagt ut på Yr endrer vi dei automatisk opp mot lokale forhold ulike stadar i landet, og mot fakta vi har tilgjengeleg. Skjer det raske endringar i skydekket viser kanskje symbola noko anna enn slik det verkeleg er, fortel Jørn Kristiansen.

2. Sommarvêr er ekstra vanskeleg

På sommaren kan vêret endre seg fort. Du har sikkert opplevd at det plutseleg har dukka opp tåke, skyer eller regnbyer. Varmen frå sola er ei av årsakene til at dette kan vere utfordrande å melde.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Marlene Romestrand.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Sjekk dette utrolige selvmålet

$
0
0

Sjekk dette utrolige selvmålet

I det 74. minuttet av kampen mellom Chelsea og italienske Inter Milan, skjedde det noe som fikk publikum og tv-seere til å gni seg i øynene.

Inters midtbanespiller Geoffrey Kondogbia får ballen få meter fra midtbanelinjen, blir presset av en Chelsea-spiller og fyrer så av et tilbakespill til Inter-keeper Daniele Padelli.

Tilbakespillet går rett i mål, og er et selvmål av det vakrere slaget.

Kampen endte 1–2. Selvmålet ble Chelseas eneste mål.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Oda Ruggesæter Ertesvåg.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

8.500 soldater i gatene i Rio

$
0
0
Soldater på jobb i Rios gater. (Foto: AP/Silvia Izquierdo, File)

8.500 soldater i gatene i Rio

Brasils president har plassert 8.500 soldater i Rio de Janeiro for å dempe voldsbølgen i byen.

Så langt i år er over 2.700 personer drept i Rio de Janeiro, ifølge offisiell statistikk. 91 politibetjenter er også blitt drept i Rio siden januar.

Forsvarsministeren i Brasil sier byen er blitt rammet av en «kriminalitetskreft» som sprer seg.

Veldig mye av kriminaliteten i Rio skyldes narkotika. Mange gjenger krangler og skyter på hverandre på grunn av dette.

Soldatene vil nå fungere nesten som politi.

Kilde: NTB/AP.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Se – en nysgjerrig rev i Lofoten

$
0
0

Se – en nysgjerrig rev i Lofoten

- Reven var veldig nysgjerrig og kom tett innpå. Det var et utrolig hyggelig syn å våkne opp til, sier Katarina.

Katarina Strat er glad i å være ute i naturen, og foretrekker å sove utendørs når det er vær til det. Det gjør at hun også får komme tett inn på dyrelivet. Av og til veldig tett.

Da hun tidligere denne uken våknet i teltet sitt, ved Bøstad i Vestvågøy, stod en liten rev på liggeunderlaget hennes.

Hun har en teori om hvorfor den turte å komme så tett innpå.

– I disse dager skilles revemor fra ungene sine, og da er nok valpene litt forvirret i starten. Jeg har unngått å oppsøke den etterpå, for det er ikke bra at de blir for vant med mennesker, sier hun.

Kan overføre sykdom

Det rådet stiller Petter Bøckman seg bak, zoolog (ekspert på dyr) ved Naturhistorisk museum.

– Det er fint å nyte synet av rev på avstand, men det er ikke noe lurt å klappe reven eller legge ut mat til den, for reven er et dyr som fort blir husvarm.

Vi har en lov som forbyr å gjøre tamdyr av villdyr – og det er det en grunn til, bemerker zoologen. Han forklarer at reven kan ha parasitter, flått og lus som kan overføre sykdom.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Markus Thonhaugen.

Korsrev

  • Korsrev, fargevariant av rev (rødrev), rovdyrart i hundefamilien.
  • Pelsen har et kors over ryggen, dannet av en mørk stripe langs fremryggen som krysses av en lignende stripe tvers over skuldrene.
  • Den har mørkere snuteparti, underside og føtter enn vanlig rev har, og bakryggen og lårene også er mer eller mindre mørke, med eller uten hvite spisser på dekkhårene.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Viewing all 4858 articles
Browse latest View live