Det er ingen selvfølge at jenter får gå på skole. Selv i Malala Yousafzais hjemby Mingora i Pakistan blir mange jenter tatt ut av skolen fordi de blant annet må jobbe eller gifte seg.
Rundt 25 millioner barn i alderen 5-16 år i Pakistan går ikke på skole, 14 millioner av dem er jenter, ifølge aktivistgruppen Alif Ailaan.
– Jeg tror flertallet av folket ble glade da de fikk høre at Malala hadde fått fredsprisen, fordi dette er gode nyheter for denne regionen, sier Mohammed Roshan til NTB. Han jobber blant annet for at flere skal engasjere seg i politikk. Også kvinner.
Roshan håper fredsprisen vil bidra til økt oppmerksomhet for behovet for å sikre utdanning for alle barn i Swat, delen av landet hvor Malala kommer fra.
Håper jenter blir inspirert av Malala
– Situasjonen for jenters deltakelse i samfunnet og utdanning blir bedre, Men det er fortsatt mye arbeid å gjøre for å bringe mange jenter tilbake til skolen, sier han.
Da Taliban overtok makten i Swat i 2007, forsøkte gruppen å innføre et strengt, islamistisk styre som blant annet innebar å forby kvinner å ta utdanning.
Forandringene kommer langsomt, men Malalas fredspris antas å inspirere mange jenter i Swat til å fullføre en utdannelse og bli uavhengige.
Malala får bor nå i Birmingham i England. Hun har bodd der med familien etter at hun ble angrepet og nesten drept av Taliban i 2012. Heldigvis gikk det bra, og nå får Malala mulighet til å gå på skole.