20. mars får folk i Norge oppleve den største solformørkelsen på 60 år. På Svalbard blir den total.
– Noe av det unike med Svalbard er at vi kan se dagnordlyset. Dersom noen klarer å ta bildet av dette nordlyset sammen med formørkelsen vil det være bilder som aldri er tatt før, sier solforsker Pål Brekke, som jobber ved Norsk Romsenter.
60 år siden sist
Fredag 20. mars vil hele Norge få oppleve en nær total solformørkelse for første gang siden 1954. På Fastlands-Norge vil månen dekke mellom 90 og 95 prosent av solskiva.
I Longyearbyen på Svalbard blir det en total solformørkelse i tre minutter. Det eneste andre bebodde stedet på kloden hvor formørkelsen blir total er Færøyene. Det gjør formørkelsen ekstra eksklusiv.
– Det er langt å reise til Longyearbyen for de fleste, og det er få tilgjengelige hotellrom, sier Brekke.
«Utsolgt» solformørkelse
Allerede i 2007 var alle tilgjengelige hotellrom i Longyearbyen bortbestilt til solformørkelsen. Innbyggere leier ut leiligheter og hus for opp mot 25.000 kroner i døgnet.
Én til flere ganger i året vil det være en solformørkelse ett eller annet sted på kloden. Dette skjer når månen kommer mellom sola og jorda.
– Størrelsesforholdet mellom sola og månen sammen med avstanden mellom månen og sola skaper en rar symmetri, der månen kan skygge over hele solskiven, sier Brekke.
Men siden månens bane går i et annet plan enn jordas, så passerer månen ofte enten over eller under sola.
Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Torill Ustad Stav.