Barn og ungdom vet så lite om penger og økonomi, at mange ender opp med store problemer når de flytter hjemmefra. Det mener økonom Silje Sandmæl, som vil at man skal lære om dette allerede på barneskolen.
Mindre penger, mer kort
Vi bruker stadig mindre mynter og sedler, og ser veldig lite til penger i hverdagen – fordi de aller fleste nordmenn bruker kort når de skal betale for en vare.
– Man ser ikke så mye penger lenger, fordi man drar stort sett kortet, og da kan mange barn tenke at det kommer da penger fra en utømmelig kilde, og det gjør det ikke, sier økonom Silje Sandmæl som jobber i banken DNB.
– Kan veldig lite om penger
Hun tror at mange barn derfor får et usunt forhold til penger, at de sløser med pengene sine og blir dårlige til å spare. Hun vil at man skal lære om dette allerede på barneskolen.
– Jeg pleier å undervise folk som er fra 15-18 år, og jeg ser det at de kan veldig lite om penger, og det kan være litt farlig - fordi når du flytter hjemmefra så vet du ikke at det koster så mange tusen å kjøpe mat osv. Så noen får seg en litt økonomisk smell.
Silje forklarer at mange bruker opp alle pengene sine og derfor sliter med å betale viktige regninger som mobilregningen eller strømregningen, når de har flyttet hjemmefra.
– Tror barn kommer til å like det
Denne uka var Silje Sandmæl på besøk hos en klasse ved Evje skole i Bærum for å lære bort noen av tingene hun vil de skal ha om på skolen.
De fikk høre om hva ulike varer på butikken koster, hvor dyrt det kan være å ha et hus, og hva renter er.
Barna i akkurat denne klassen synes det kan være lurt å lære om dette tidlig.
– Jeg tror barn kommer til å like det, sier William Rebo (11).
Malin Sandholm (11) sier at det kan høres kjedelig ut med økonomi, men at hun egentlig synes det er ganske gøy.
– Jeg liker å regne når det gjelder med penger, sier hun.

Mange vet ikke hva ting koster og får problemer med økonomien, forteller Silje Sandmæl. Foto: Kristin Granbo/NRK
Hva synes du om å skulle lære om penger og økonomi på barneskolen? Diskutér under!