En ny forskning viser at vi i Norge mener at grønnsaker og fisk er det sunneste vi kan spise, men at vi ikke spiser nok av det. Hvorfor gjør vi ikke det når vi er fullt klar over det?
Ifølge forskningen fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) er grønnsaker nummer én på listen over det mest sunne vi mener at vi kan spise. Fisk er på andreplass. Likevel spiser vi for lite av det.
Kun én av fem nordmenn spiser Helsedirektoratets anbefalte mengde av fisk og grønnsaker. Dette er bare 17 prosent av befolkningen i Norge. Forskerne er overrasket over resultatet.
Vil ha naturlig mat
– Mange sier at de ikke spiser fisk fordi de liker kjøtt bedre, men flere og flere sier at de er skeptiske til hva som er i fisken og er bekymret for sin egen helse og miljøet, forteller en av norges mest erfarne forskere på spisevaner, Annechen Bugge til NRK.
Det er fordi folk er skeptiske til hvordan maten blir produsert som er grunnen til at noen velger det bort fra menyen. Folk er opptatt av rene, naturlige og friske råvarer uten tilsetninger.
– De setter spørsmålstegn ved moderne grønnsaksproduksjon, bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel, sier Bugge.
Maten er helt trygg
Janneche Utne Skåre er professor i miljøtoksikologi (læren om giftige stoffer). Hun mener oppfatningen av at dette er helsefarlig bare er myter.
– Fordelene ved å spise fisk veier helt klart opp for den ubetydelige mengden tilsetningsstoffer som er i fisken, mener hun.
Ifølge en vurdering Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) nettopp har gjort i Norge, er det ingen grunn til at folk skal være skeptiske og at man trygt kan spise over ett kilo fisk i uken resten av livet, uten at det er skadelig.
Både eksperter og myndighetene har sagt at alle slags former for fisk og grønnsaker er produkter man helt trygt kan spise mer av.
Hvor mye fisk og grønnsaker spiser du?