Dersom du skal ta bussen mellom byen Bath i England og Bristol flyplass så kan det hende at du får sitte på med en ganske så spesiell buss. Den nye bussen som ble satt i drift for et par dager siden går nemlig på bæsj og matavfall. Eller i alle fall det som kan lages av bæsj og matavfall.
- Selve bussen går ikke på bæsj, men metangass som vi lager av bæsj og matavfall, sier Collin Field som jobber i selskapet som eier bussen.
Fornybart drivstoff
I motsetning til bensin og diesel så er metangass fornybart, det vil si at det ikke blir borte fra jorden, men at man kan lage uendelig mye av det.
- Så lenge det finnes folk på jorda som bæsjer så kan vi lage metangass av det, sier Collin Field.
I tillegg så forurenser denne bussen mye mindre enn en vanlig buss som går på diesel. Bussen kan kjøre nesten 300 kilometer på en full tank med gass. For å lage nok gass til å fylle bussen så trengs det litt over 800 kilo bæsj, eller det samme som fem voksne mennesker produserer i året.
Metangass kan lages av mange forskjellige typer avfall, ikke bare bæsj. Det meste som råtner i naturen slipper ut metangass, og derfor lages det av søppel mange steder.
Selv om metan i atmosfæren rundt jorda bidrar til at det kan bli varmere, så blir metan mye raskere borte enn en annen farlig klimagass, CO2. Derfor mener mange det er bedre at busser og biler går på metangass enn bensin og diesel.